CRITICAL MASS a sportolhatóbb Balatonért

Felvonulás a sportolhatóbb Balatonért!

A megmozdulás célja, hogy a Balaton használhatobb legyen a sportolók részére és ne kelljen a folyamatos viharjelzések miatt a partra kényszerülni, valamint szeretnénk megszűntetni az 1500 m-es partól való eltávolodási korlátozást, mely első fokú viharjelzés esetén csak 500 m másodfok esetén meg 0 m.

CM

Mi is a probléma?
A fő probléma, hogy majd minden másnap másodfokú viharjelzés van a Balatonon és így vízre sem lehet szállni, nem lehet sportolni, edzeni. A balatoni sportéletet lehetetleníti el ez a sok és túlzuott szabályozás, de itt kell megemlítsük, hogy ha csak akkor lenne viharjelzés amikor azt a szabályozás hírdeti, akkor semmi probléma nem lenne, mert teljesen megfelelőnek tartjuk kivéve azzal a kiegészítéssel, hogy ha nincs viharjelzés, akkor miért ne evezhetnénk át.

A Balatonon nem tudnak edzeni olyan sportolók akik egyébként nemzetközi versenyekre viszik hazánk jó hírét, akiknek az edzésükhöz szélre illetve hullámra van szükségük, mert azokban az időszakokban amikor ezek a feltételek adottak, nagy százalékban indokolatlanul másodfokú viharjelzés van a Balatonon.
Nem a meteorólógusok, vizirendőrök ellen lépünk fel, hanem a szabályok betratása és minimális változtatása mellett és mindezt tesszük a Balatonért, hogy minél több hazai, külföldi sportoló is használhassa gyönyörű tavunkat.

Nagyon jó, hogy van egy viharjelző rendszer, de nem a vihart jelzi, nem figyelmeztet a közelgő veszélyre, hanem egyfolytában villog és ez most nem vicc, folyamatosan tiltást jelez a vízre szállóknak. Azt szeretnénk elérni, hogy a hírdetményben szereplő adatok alapján tegyék fel a viharjelzést, mert, akkor mindenki boldog lenne és ténylegesen a veszélyre figyelmeztetne mindenkit.

Javaslatok-Elképzelések
Egy konzultációt szeretnénk javasolni a következő résztvevőkkel, hogy jogilag előreléphessen az ügy.

 • Magyar Kajak Kenu Szövetség,
 • Magyar Hosszútávúszó Szövetség,
 • Magyar Szörf Szövetség,
 • Magyar Vitorlázó Szövetség.
 • NKH (Nemzeti Közlekedési Hatóság),
 • Közlekedési Minisztérium,
 • Balatoni Vizirendészeti Rendőrkapitányság
 • Meteoróligai Szolgálat

Javaslataink:

 • Szüntessük meg az 1500 m-es korlátozást a kajak-kenusok, szörfösök, kisebb vitorlázók részére, de csak abban az esetben ha nincs viharjelzés, tehát viharjelzés hiánya esetén mindenki átkelhetne a túlpartra kajakkal-kenuval-evezős hajóval a Balaton bármely részén.
 • Tartsák be a viharjelzéssel kapcsolatos kiírásokat és csak akkor legyen viharjelzés amikor az indokolt.
  http://met.hu/doc/Sajtokozlemeny-Viharjelzo_szolgalat-20110331.pdf
  http://met.hu/doc/Beaufort-skala.pdf
  Ebben az esetben senkinek nem lenne kifogása!!!!
 • Bontsuk a Balatont legalább 3 medencére, mert a 2 medencés bontás nem elég! Példa: Keszthelyen vihar van az nem azt jelenti, hogy onnan 50 km-re Sajkodon is vihar van, ezért jó lenne a Nyugati medencét még legalább 2 részre bontani.

A témában hasonló vélemények elképzelések
http://szabadbalaton.info/index.php
http://www.windsurfing.hu/news.php?CikkekId=876